fbpx
A Parliament Medical Center speciálisan a neurológiai és kardiológiai betegségek diagnosztikáját és gyógyítását végzi. E két területen sikereket elért orvosaink gyógyítják és kiemelt figyelemben részesítik pácienseinket, hiszen tudjuk, hogy a gyógyuláshoz a gondoskodás is elengedhetetlen.
Szombat - Vasárnap: Zárva
Telefonszámunk
E-mail címünk
Parliament Medical Center

Idegsebészet szakrendelések - agy- és gerincsebész

Porckorongsérv

A porckorongok több külső porcgyűrűből állnak, a belsejükben pedig egy zselés mag található. Elhasználódás vagy sérülés esetén ellapul, megnyúlik a szilárd rész, és a zselés anyag oldalra kinyomja a porckorongot. Ez a porckorong sérv. Ez nagyságától és elhelyezkedésétől függően nyomhatja a gerincvelőt vagy a kilépő ideggyököket, de elhelyezkedhet úgy is, hogy nem okoz panaszt. Ha elszakadnak a porcgyűrűk, és a zselés anyag egy része kifolyik a magból, még súlyosabb állapot keletkezik. Ilyenkor valószínű idegsebészeti műtétre van szükség.

Porckorongsérv típusai

Leggyakoribb típusa az ágyéki porckorongsérv, ilyen esetben az ülőideg érintett.

Ágyéki porckorongsérv

Az ágyéki porckorongsérv fő tünete az isiász. Ilyenkor az erős derék fájdalomhoz, zsibbadás és a lábak irányába sugárzó fájdalomérzet társul. Az isiász egyik leggyakoribb kiváltó oka az ágyéki porckorongsérv.

Nyaki porckorongsérv

nyaki porckorongsérv szintén gyakori kórkép. Ilyenkor a fájdalom és a zsibbadás a vállba és a karokba sugárzik, de okozhat fejfájást, egyensúlyzavart vagy akár fülzúgást is. A fájdalom a nyaki részen is jellegzetes éles, hirtelen mozdulatra erősödő típusú.

Ritkán alakul ki a hát középső részén porckorongsérv. Ezen a területen a bordák nagyobb alátámasztást nyújtanak, így az ezen a szakaszon elhelyezkedő csigolyák és porckorongok kisebb megterhelésnek vannak kitéve.

Porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv fő tünete a gerinctáji fájdalom, ami további neurológiai tünetekkel is jár: zsibbadással, kisugárzó fájdalommal, tűszúrás-érzéssel, érzészavarral, esetleg inkontinenciával vagy széklettartási zavarral.

Amennyiben a porckorongsérv alábbi tüneteit észleli magán, idegsebész szakorvoshoz kivizsgálás céljából: gerinctájékból induló végtagba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás, érzészavar, érzéskiesés, izomgyengeség, hangyamászás-szerű, vagy tűszúrás-szerű érzés a végtagokban, végtagbénulás, inkontinencia, széklettartási zavar. Jellemző, hogy a fájdalom kiváltható testhelyzettel vagy mozdulattal, például a fájdalom fokozódik köhögés, tüsszentés, orvosi vizsgálati műfogások hatására.

Agydaganat

Az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot. Az elsődleges agydaganatok az agy valamely szövetéből nőnek ki, lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak. Az agy elsődleges daganatainál jóval gyakrabban fordulnak elő a másodlagos agydaganatok, vagyis a szervezet más területén kialakult daganatok agyi áttétei.

Agydaganat tünetei

Agydaganat tünetei: újkeletű fejfájás, vagy a fejfájás jellegének megváltozása; fokozatosan súlyosbodó, egyre gyakrabban megjelenő fejfájás; indokolatlan émelygés és hányás; a látás zavarai, így homályos látás, kettős látás, látótérkiesés; valamely végtag gyengesége, zsibbadása, érzéketlensége; egyensúlybizonytalanság; beszédzavar; a személyiség, vagy a viselkedés megváltozása epilepsziás rosszullétek megjelenése, elsősorban olyan betegeknél, akiknek korábban nem volt ilyen betegsége halláscsökkenés hormonális (endokrin) zavarok koncentráció- és memóriazavar; aluszékonyság.

Idegbecsípődés

Idegbecsípődésnél a legtöbb esetben egy napokig tartó szúró, vagy égő fájdalom a fő tünet, de érzékszervi zavarok is felléphetnek. A legrosszabb pedig az, hogy a fájdalom sokszor kisugárzik, így egyáltalán nem csak az testrész érintett, ahol maga az idegbecsípődés történt. Például ha a hátunkban történik idegbecsípődés, akkor a legtöbbször a csípőnk is fáj, és a lábainkban is érezzük, nyaki becsípődés esetén pedig főként a vállba sugárzik a fájdalom.

Csigolyacsúszás

Csigolyacsúszásnál két egymáson fekvő csigolya egymáshoz képest elmozdul, elcsúszik. Lényegében tehát a kórkép kétoldali csigolyaív-szakadás és -csúszás is egyben, amikor a csigolya a felette lévő összes csigolyával együtt előrecsúszik, és kialakul a jellegzetes csigolya szegment instabilitás. A betegség maga így az instabilitással járó gerincbetegségek közé tartozik.

Csigolyacsúszás tünetei

A csigolyacsúszás tünetei a derékfájás, amely lumbágószerű is lehet; a combokba vagy farizmokba sugárzó fájdalom; derékfájás jelentkezése mozgás vagy terhelés, illetve extensiós mozgások (nyújtás) esetén. Emellett gyakori a hosszan tartó állásra jelentkező fájdalom is.

Dr Balogh Attila Álmos Phd
idegsebész szakorvos

Dr Misik Ferenc István
agy- és gerincsebész idegsebész szakorvos

Online időpontfoglalás