fbpx
A Parliament Medical Center speciálisan a neurológiai és kardiológiai betegségek diagnosztikáját és gyógyítását végzi. E két területen sikereket elért orvosaink gyógyítják és kiemelt figyelemben részesítik pácienseinket, hiszen tudjuk, hogy a gyógyuláshoz a gondoskodás is elengedhetetlen.
Szombat - Vasárnap: Zárva
Telefonszámunk
E-mail címünk
Parliament Medical Center

Kardiológia szakrendelés, -nyugalmi és terheléses EKG, szívultrahang

Szív- és érrendszerrel foglalkozó szakterület. A szívritmuszavarok, a koszorúerek, a szívbillentyűk és a szívizomzat betegségei és rendellenességei, a magas vérnyomás betegség, valamint a szívburok gyulladásos megbetegedései a kardiológia körébe tartoznak. Szolgáltatásaink között szerepel valamennyi ambuláns kardiológiai vizsgálat, így a terheléses EKG, a 24 órás Holter EKG és 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM), a szív ultrahang vizsgálat, így valamennyi kardiális panasz kivizsgálása és gyógyítása.

Szívritmuszavar

Közel 300 000 embernek van Magyarországon szívritmus zavara. A leggyakoribbak a normál ütem feletti dobbanások, amelyek akár sokszor észrevétlenül is maradnak. A szívritmuszavar vagy más néven aritmia kezelésére mindig szükség van.

A szívritmuszavar tünetei

A szívdobogás-érzés, magas pulzus, légszomj, mellkasi szorítás, gyengeség érzés vagy eszméletvesztés. Eredetük alapján pitvari vagy kamrai aritmiáról, a szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján tachycardiáról (magas pulzus), bradycardiáról (alacsony pulzus) vagy extrasystole-ről (extra szívdobbanásról) is beszélhetünk

Tachycardiáról (magas pulzus):

A szív túl gyorsan ver, ilyenkor a szívfrekvencia 100 ütés/percnél magasabb, mely heves szívdobogás érzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, ájulást vagy ájulás közeli állapotot okoz

Bradycardiáról (alacsony pulzus) :

Bradycardia esetén a szív lassan ver, a szívfrekvencia 60 ütés/perc alatt van. A lassú szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni, és ez hosszú távon komolyabb problémákat okozhat. Szédülés, látászavar (fekete foltok), ájulás, eszméletvesztés, fáradékonyság

Extrasystole-ről (extra szívdobbanásról)

Egy extra dobbanást vagy egy kimaradó ütést jelent, és legtöbbször a normális szívműködés mellett jelentkezik. Az extrasystole-ra jellemző a rövid ideig tartó mellkasi fájdalom, ilyen esetben  a szívbetegség kialakulásának rizikója és a kivizsgálás fontossága különösen magas.

Vérnyomás problémák

Optimális vérnyomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ha vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, mert a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe is.

Magas vérnyomás

Elsődleges vagy primer hipertónia

esetében a magas vérnyomás kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre. Több tényező felel ennek a kialakulásáért (öröklött hajlam, környezeti tényezők). Esszenciális hipertónia, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép, ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e. Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség. Ekkor , ha az első érték magas csak, szisztolés izolált magas vérnyomásról, ha a második érték magas, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.

Másodlagos vagy secunder hipertónia

esetében a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a vesertéria szűkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás.

Alacsony vérnyomás

A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalok betegsége. Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő hypotonia a 65 évnél idősebbek 25 százalékát érinti.

Alacsony vérnyomás fajtái:

Megkülönböztetünk esszenciális vagy primer alacsony vérnyomást. Ilyenkor a betegség okát pontosan nem lehet megállapítani. Legtöbbször családi halmozódást mutat, de létezik  a hormonális eredetű hypotonia, melyek például pajzsmirigy-alulműködésben, mellékvese-elégtelenségben, agyalapimirigy-elégtelenségben alakulnak ki.

De lehet szíveredetű is a probléma, ilyennel találkozunk aortaszűkületben, szívelégtelenségben, bizonyos ritmuszavaroknál, a szív működését akadályozó szívburokgyulladásnál.

Fertőzések, mérgezések esetén is lehet tünet az alacsony vérnyomás. Hosszan tartó fekvés után gyakran lehet alacsony vérnyomásos panaszokkal találkozni.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást. Helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomás a fentiek bármelyikében előfordulhat, ezeken felül még kísérheti a súlyos visszértágulatot, illetve trombózis utáni szindróma része lehet.

leggyakoribb azonban azokban a cukorbetegekben, akiknél a tartósan magas vércukorszint idegrendszert károsító hatása a vegetatív idegrendszer szabályozásának e részét támadta meg. Ilyenkor a nyugalmi vérnyomás alacsony, normális vagy akár magas is lehet.

Alacsony vérnyomás tünetei:

alacsony vérnyomás esetén elsősorban az agyi keringés zavarait észleljük, mely szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet, szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. Alacsony vérnyomás tartós fennállása esetén a teljesítőképesség csökkenése, fáradékonyság, hosszan tartó reggeli ébredés, koncentrációzavar léphet fel.

További panasz lehet az alvászavar, a depresszió, a fejfájás, a fülzúgás is. Helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomásnál fekvésből történő felálláskor jelentkezhet szemkáprázás, szédülés, homályos látásájulás. A helyzetváltoztatás kapcsán kialakult alacsony vérnyomás különösen súlyos formája, amikor a rosszullét tünete szívmegállás, melyet eszméletvesztés kísér.

Pacemaker

A pacemaker, vagyis szívritmus-szabályozó, egy implantátum, amely elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és saját elektromos impulzusaival vezérli a szívizmok összehúzódását. A készülék a szinuszcsomó alapritmusa helyett egy beállított szívritmust tart fenn, és olyan esetekben van rá szükség, amikor a szív természetes ritmusa túl lassú, vagy a szív ingerületvezető rendszerében hiba van, így a kamrák és pitvarok aktivitása nincs megfelelően összehangolva.

A modern szívritmusszabályzó-készülékek rendkívül rugalmasan programozhatók, és lehetővé teszik, hogy a kardiológus kiválassza az optimális szívritmus-szabályozó módot az egyes betegek esetében. Az olyan pacemakerek, amelyeket a szív területeinek szinkronizálására ültetnek be, több elektródával kapcsolódnak a szívhez. Némelyik szívritmus-szabályozó defibrillátort is tartalmaz.

Eszméletvesztés

Amikor az agy vérellátásában átmenetileg zavar lép fel, az ember eszméletét veszti Az állapotot kiválthatja fájdalom, kimerültség, stressz, hirtelen vérnyomáscsökkenés vagy vércukorszint csökkenés, illetve szívbetegség. Az eszméletvesztés gyakori előjele a szédülés.

Prof. Dr. Gellér László
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos

Dr. Szegedi Nándor
kardiológus szakorvos, szívritmuszavar specialista (elektrofiziológus)

Dr. Nagy Klaudia Vivien PhD
Kardiológus szakorvos, elektrofiziológus

Dr. Nagy Anikó Ilona PhD
Kardiológus szakorvos, szívultrahang specialista

doctor-icon-vector-11004500

Dr Czipp Attila
Kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos

dr.Sallo-Zoltan-kardiologia-square-min-400x400

Dr. Salló Zoltán
Kardiológus szakorvos, elektrofiziológus (szívritmuszavar specialista)

Pal_Abrahaerrm_2019

Dr Ábrahám Pál PhD
ardiológus- és belgyógyász szakorvos

Online időpontfoglalás