fbpx
A Parliament Medical Center speciálisan a neurológiai és kardiológiai betegségek diagnosztikáját és gyógyítását végzi. E két területen sikereket elért orvosaink gyógyítják és kiemelt figyelemben részesítik pácienseinket, hiszen tudjuk, hogy a gyógyuláshoz a gondoskodás is elengedhetetlen.
Szombat - Vasárnap: Zárva
Telefonszámunk
E-mail címünk
Parliament Medical Center

Neurológiai szakrendelések -epilepszia, parkinson kór, sclerosis multiplex

A neurológiai (idegrendszeri) eredetű problémák sokszor mindennaposnak tűnnek és nem is jut eszünkbe, hogy orvoshoz kellene fordulni. Ezen területhez tüneteihez tartoznak többek közt a fejfájás, szédülés, alvás- és emlékezetzavarok, zsibbadások és a publikum által ismert epilepsziás megbetegedések, Parkinson-kór. Forduljon hozzánk bizalommal, hogy segíthessünk Önnek.

Parkinson-kór

Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető neuro-dege­neratív betegség. Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki, már 50-60 éves korban jelentkezhetnek az első tünetek. Az agy dopamin-termelő részében  a mozgás koordinációért felelős idegsejtek károsodnak vagy elhalnak, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. A Parkinson-kór oka többnyire ismeretlen, bár idegrendszeri fertőzéseken, és egyéb degeneratív betegségeken kívül bizonyos gyógyszerek, például antipszichotikumok, sőt kábítószerek is előidézhetik.

Sclerosis multiplex

A szklerózis multiplex neurológiai betegség, melyben a központi idegrendszer -melyet az agy és a gerincvelő egysége alkot- sejtjeinek működése károsodik. Az SM ezer arcú betegség, szinte mindenkinél másképp jelenik meg és a lefolyás is nagyon eltérő lehet. A szklerózis multiplex károsítja a központi idegrendszert (KIR), melynek következtében az idegsejtek között lassabb lesz a jelátvitel. Attól függően, hogy a gyulladásos góc a központi idegrendszer éppen melyik részét érinti, a tünetek nagyon eltérőek lesznek: a mozgáskoordináció nehézségeitől kezdve a látási zavarokon át a gyakran ok nélkül jelentkező túlzott fáradtságon át a mentális (értelmi) problémákig

Fejfájás

Az elsődleges fejfájást a fej fájdalomérzékeny részeinek túlzott aktivitása, vagy problémái okozzák. Az elsődleges fejfájdalom azt jelenti, hogy a fájdalom nem egy másik betegség tünete, hanem önmagában jelentkező probléma.

Az agy kémiai aktivitásai, a koponya körüli idegek és erek szerkezete, a fej és a nyak izmai (és ezek kombinációi) mind szerepet játszhatnak az elsődleges fájdalom kialakulásában. Így például nyakfájás vagy nyaki meszesedés is járhat fejfájással leggyakoribb elsődleges típusai a fej fájdalmainak: cluster fejfájás (rohamokban jelentkező), migrén, aurás migrén, tenziós fejfájás, trigemino-autonom fejfájás, amely hirtelen, egy oldalon jelentkező közepes és erős rohamokban jelentkező fejfájást jelent.

Epilepszia

az agy olyan működési zavara, melynek során elektromos túlműködés alakul ki, bizonyos agysejtek gátlásuk alól felszabadulnak. Ennek következményeként elektromos kisülések, illetve kisülési hullámok keletkeznek melyek tudatzavarban (akár eszméletvesztésben), zavartságban, izomgörcsben, vizelet/széklettartási képtelenségben nyilvánulnak meg.

Stroke

Agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló tünet együttes, globális vagy fokális zavarral jellemezhető. Szélütésnek vagy gutaütésnek is nevezik, kialakulásának oka az agyi érrendszerben kialakuló elváltozás.

Alvászavar

Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is megnehezítik.

Szédülés

A szédülést számos ártalmatlan ok és komolyabb betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás, vagy fül probléma áll.

Zsibbadás

A zsibbadás okai között számos olyat találunk, mely ártalmatlan, hirtelen alakul ki és magától el is múlik, de zsibbadás kialakulhat az idegek gyulladása miatt is, melynek hátterében súlyos neurológiai betegség is állhat.

EEG Vizsgálat

Elsősorban epilepszia betegség követésében, fejfájások elkülönítő kórmegállapításban, és minden agy ödémával járó betegség vizsgálatában fontos. Az agy éberségi állapota igen érzékenyen követhető EEG-vel, ezért alvászavarok (alvási apnoe) diagnosztikájában is jelentős

 

Problémáival keresse fel neurológus szakorvosainkat.

Dr Balogh Attila Béla Phd
neurológus szakorvos, pszichiáter szakorvos

Dr Sáró Enikő
neurológus szakorvos

doctor-icon-vector-11004500

Dr Gubucz István
Neurológus szakorvos és aneszteziológus szakorvos

Online időpontfoglalás