Dr Habil. Hartyánszky István Ph.D

Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika profilvezető szívsebész szakorvosa, egyetemi docens. Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, Magyar Szívsebészeti Társaság megválasztott elnöke az Eurotransplant Thoracic Advisory Comittee tagja

Mivel fordulhat hozzá?

Szívműtét előtti konzultáció, tanácsadás, műtéti rizikó elbírálás, indikáció felállítás, személyre szabott műtéti tervek készítése, posztoperatív sebészi kontroll vizsgálatok.

Szakmai tapasztalat

2016: Városmajori Szív-, és Érgyógyászati Klinika Szívsebészeti Profil profilvezetője

2015: Egyetemi docensi kinevezés

2011-2015: Adjunktus, a megalakuló Szív-, és Érgyógyászati Klinika Szívsebészeti Profil profilvezető-helyettese.

2009: A megalakult Szívsebészeti Klinikán igazgató-helyettes, Szívsebészeti Tanszékvezető-helyettes.

2005: Szívsebész szakorvos, egyetemi tanársegéd a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

2000-2006: Semmelweis Egyetem Kari Tanács tagság.

2004-2005: Royal Brompton National Heart and Lung Hospital, London

1998-1999: Szerződéses munkaviszony a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

1999-2001: Szívsebész rezidens a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

2001-2004: Egyetemi tanársegéd a Semmelwis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

1999-2001: Szívsebész rezidens a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

1998-1999: Szerződéses munkaviszony a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

1994 januártól: Részvétel az Ér- és Szívsebészeti Klinika Szívsebész munkacsoportjának műtéti tevékenységében.

Tanulmányok

2018 habilitáció klinikai orvostudományok

2013 PhD Fokozat, Semmelweis Egyetem Szívelégtelenség komplex vizsgálata és non-farmakológiás kezelése

2013 Egészségügyi szakmenedzser M.Sc. diploma, Semmelweis Egyetem, Budapest

2005 Szívsebészet szakvizsga

1997 Általános Orvostudományi Diploma, Semmelweis Egyetem, Budapest

Bemutatkozás

Eloszlatni a félelmeket, megnyugtatni a beteget
„A szívsebészetben nincs rutinműtét, nincs két egyforma eset, hiszen nincs két egyforma beteg sem. A beavatkozás szakszerű elvégzése mellett ugyanolyan fontos feladatom, hogy eloszlassam a páciensek félelmeit. Elengedhetetlen kialakítani a bizalmat a betegekkel, hiszen mindenki számára ijesztő egy, a szívét érintő beavatkozás, hiszen lehet, hogy egy bonyolult beavatkozással fel kell tárjuk a mellkasát, vagy éppen ideiglenesen meg kell állítsuk a szívét. De meg kell értetnünk vele a műtét részleteit, hiszen csak így fogja elhinni, hogy nincs reménytelen helyzetben, tudunk rajta segíteni”- vallja dr. Hartyánszky István szívsebész. Dr. Hartyánszky István esetében szinte már a születésénél eldőlt, hogy mi lesz a hivatása, hiszen édesapja is szívsebész, édesanyja pedig gyermekkardiológus. Bár szülői nyomás sosem volt rajta, és nem is látta szüleit munka közben, mégis a szívsebész szakmát választotta saját hivatásául.

2007. október 18-án szakmai élete szívsebész édesapjával is összeforrt, ekkor ugyanis az első magyarországi gyermek-szívátültetésben működhetett közre. Ez nem előre tervezett együttműködés volt, a sors hozta úgy, hogy épp dr. Hartyánszky István volt ügyeletes a Városmajori Klinikán, és ő távolította el azt a donorszívet, amely egy több mint ötórás műtét során édesapja Bodor Elek professzorral ültetett be egy kis betegbe. Szívsebészi hivatásában dr. Hartyánszky István számára a legfontosabb motivációt az jelenti, hogy munkájáról azonnali visszajelzést kap: bár munkája jellege miatt elengedhetetlen, hogy akár kudarcot is átéljen, a számos sikeres beavatkozás mindig kárpótolja ezekért. „A legfontosabb feladat kialakítani a bizalmat és hosszútávon is folyamatosan figyelni minden betegünkre. Jómagam kollégáim segítségével több mint százhatvan szívtranszplantációt végeztem eddig, de amikor felhív egy beteg, nyilván azonnal arra gondolok, hogy valamilyen vészhelyzetben van. Szerencsére az esetek többségében csak el akarja újságolni, hogy mondjuk épp az erdőben van, kirándul és már egyszerre képes sétálni és beszélni is. Ez ami a hivatásunk lelke” – fogalmazott dr. Hartánszky István.

Foglaljon időpontot online, pár kattintással!