A rendszeres ellenőrzés és időbeli diagnózis, valamint terápia életet ment!

A rendszeres ellenőrzés és időbeli diagnózis, valamint terápia életet ment!

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. Becslések szerint világszerte 6-12 millió ember érintett a betegségben és az előrejelzések szerint, 2060-ig több mint 14 millió, 65 éven felüli embernél fog jelentkezni a pitvarfibrilláció. Hazánkban 300 ezer embert érintett, de a becslések szerint 30 év múlva ez a szám megháromszorozódhat. Sok esetben már kritikus helyzetben derül ki, pedig leggyakrabban vannak jelei, amivel orvoshoz kell fordulnunk. Fontos, hogy minél jobban tisztában legyünk a betegség veszélyeivel, a megelőzési és kezelési lehetőségeivel, ezzel csökkentve az olyan szövődmények kialakulásának kockázatát, mint a stroke.

Pitvarfibrilláció. A kórkép, amikor a szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Szívünk négy üregéből kettő nem jól működik, nem ürül ki, ahol így pang a vér. A nem vagy nem megfelelően kezelt rendellenesség szövődményekhez vezethet, legveszélyesebb szövődménye a vérrögképződés, ami ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát. A világon 15 másodpercenként szenved el valaki pitvarfibrilláció okozta stroke-ot. Éppen ezért, ha valakinek megvan a diagnózisa, fontos, hogy véralvadásgátló terápiával csökkentsék a stroke kialakulásának esélyét. De ne ez legyen az első jel!

„Képzeljük ezt úgy el, mint egy négyhengeres motort, ahol két henger nem működik megfelelően.  Ugyan a két kamra még működik, de a pitvarokban nincs meg a szükséges összehúzódás, így ott (különösen a bal pitvarban) vérrög képződhet, ami a szervezet különböző pontjaira eljutva embóliát, vérellátási zavart okozhat. Elzáródás létrejöhet a koszorúerekben, ilyenkor alakul ki szívizom infarktus, az agyi erekben, amikor stroke alakul ki, de elzárhatja a vese, vagy a végtagok artériáit is. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek. Fontos, hogy egyrészt figyeljünk testünk jelzéseire, nem kell megvárni, hogy már a szélütés, vagy embólia tudassa, hogy baj van, másrészt azoknak, akiknél fennáll a kockázat, kell a folyamatos kontroll. Figyeljük a pulzusunkat és, ha az, vagy a vérnyomásmérő szabálytalan mozgást mutat, menjünk el orvoshoz”-mondja Prof. dr. Gellér László egyetemi tanár, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, osztályvezető, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának Elnöke. „A szívritmuszavarnak több formája van. Lehet folyamatos, vagy csak időszakos eltérés, havonta egyszer, kétszer jelentkezik, ez utóbbit sokkal nehezebb kimutatni. Ehhez ma már vannak műszerek, okos eszközök, amiket hazavisz a páciens és ez folyamatosan figyeli a szív ritmusát, visszajelzést ad telefonon keresztül az orvosnak, aki ebből már tudja, mi a probléma és a teendő. A hevesebb szívverés persze sok minden miatt kialakulhat, például egy pánikroham is mutatkozhat ebben, de fontos, hogy elsődlegesen zárjuk ki a szívritmus valós zavarát. Amennyiben pitvarfibrillációt diagnosztizálunk, szükséges lehet a véralvadásgátló terápia vagy egyéb gyógyszeres terápia bevezetése. Megfelelő diagnózis esetén a pitvarfibrillációt általában gyógyszeresen kezdjük kezelni, amennyiben a ritmuszavar visszatér, a leghatékonyabb kezelés manapság az úgynevezett katéterablációs kezelés, amelynek esetén a paciensek 80 százalékánál a ritmuszavar vagy megszűnik, vagy sokkal ritkábban és rövidebb ideig lép fel ”—tájékoztat Gellér professzor.

  1. A betegség kiváltó oka a legtöbb esetben ismeretlen, azonban az olyan tényezők, mint az előrehaladott kor, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, pajzsmirigy túlműködés növelhetik a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét. 
  2. Általában hosszú ideig tünetek nélkül lappang, egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos, az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés, de amennyiben lehetséges, EKG készítése is javasolt ambuláns megjelenéskor a 65 év feletti korosztályban
  3. A rizikófaktorok csökkentésén kívül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük saját pulzusunkat. A 30 másodperc alatt bárhol elvégezhető pulzusmérésnek köszönhetően időben felismerhetjük a rendszertelen szívverést, így csökkenthető a pitvarfibrilláció súlyos következményeinek kialakulása.
  4. Ahogy a legtöbb szív-érrendszeri betegség esetében, a pitvarfibrillációnál is a dohányzásról való leszokással, a rendszeres testmozgással, az egészséges táplálkozással, az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a magas vérnyomás és a cukorbetegség kordában tartásával tehetünk a legtöbbet a betegség kialakulásának megelőzéséért.
  5. A pitvarfibrillációval közel teljes életet lehet élni. A betegek tudnak dolgozni, sportolni, szórakozni, azonban ehhez az szükséges, hogy ne hanyagolják el a betegséget, rendszeresen egyeztessenek kezelőorvosukkal és pontosan kövessék az előírt terápiát. hívja fel a figyelmet, hogy egyrészt vegyük komolyan testünk jelzéseit, másrészt pedig azok, akik veszélyeztetettek, járjanak rendszeres ellenőrzésre. Ne a stroke legyen az első jel!

És mik a jelek?

  • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
  • Fáradtság
  • Légszomj
  • Szédülés
  • Mellkasi fájdalom
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.