Angina d’amour

Tények és tévhitek – avagy a szívbetegek szexuális életének dilemmái

Sokféle elképzelés van a szexualitásról és a szívbetegségről, amely félelmet okozhat és lassítja gyógyulást. A kardiovaszkuláris események után sok beteg és partnere szinte retteg a hálószobában, hogy újabb szívroham jön, vagy szeretkezés közben meghal a társ.

Íme néhány tévhit és igazság:

Tévhit: A szívinfarktus után folytatott nemi aktus gyakran hirtelen halált okoz.

Igazság: A médiában bemutatottak ellenére a szívroham ritkán fordul elő szexuális tevékenység során, mivel az erőfeszítés általában rövid ideig tart. A valóságban nagyon kicsi az esély erre. A fizikai megterhelés egyik formájaként tekintve a szex az enyhe vagy közepes intenzitású kategóriába tartozik – körülbelül egyenértékű a könnyű házimunkával vagy a két lépcsősor megmászásával.

Tévhit: A mellkasi fájdalom epizódja a közösülést követő percekben vagy órákban szintén gyakori probléma a koszorúér-betegségben szenvedők körében.

Igazság: Az angina d’amour, ahogy ezt furcsán nevezik, az összes anginás roham kevesebb, mint öt százalékát teszi ki. Különösen ritka azoknál az embereknél, akik rutinszerűen tudnak fizikai aktivitást végeznianélkül, hogy a mellkasi kényelmetlenség tünetei jelentkeznének. Fontos figyelmeztetés, hogy azok a férfiak, akik nitrátokat szednek az angina tüneteinek kezelésére, nem használhatnak merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszereket, például szildenafilt (Viagra) és tadalafilt (Cialis).

Tévhit: A beültetett defibrillátorral rendelkező embereknél a készülék sokkot okoz a szívben a szeretkezés során.

Igazság: Ez nem így van, de ha mégis megtörténik, az sem okoz semmilyen kárt vagy fájdalmat a partnernek. Mindazonáltal, aki sokkot tapasztal, beszélje meg a problémát egy kardiológussal.

Tévhit: A férfiak és a nők 50 éves korukra impotensekké válnak. A szívbetegség mindig impotenciával és a szexuáliserő elveszítésével jár.

Igazság: Az idősebb férfiaknak lassabban lehet erekciójuk,de gyakran hosszabb ideig képesek a szexuális életre, minta fiatalabb férfiak. A klimax után a nők még mindig tudják élvezni a nemi együttlétet. Ennek részben az is lehet az oka,hogy nem kell a terhesség miatt aggódniuk.

Tévhit: Ha mellkasi fájdalom fordul elő a szexuális életsorán, örökre tartózkodni kell a nemi aktustól.

Igazság: A szexuális aktivitás során fellépő mellkasi fájdalom csak ritkán jelent komoly okot ahhoz, hogy teljesen fel kelljen hagyni a szexuális élettel. Ajánlható, hogy ilyenkor kardiológiai kivizsgálást kell végezni, és ki kell zárni a súlyos coronaria betegség lehetőségét, illetve amennyiben ilyen állna fenn, azt megfelelő módon kezelni kell.

Tévhit: Az impotencia (erekciós képesség csökkenése) végleges állapot és lehetetlenné teszi a szexuális életet

Igazság: A csökkent erekciós képesség nagymértékben javítható gyógyszeresen és hozzásegít a harmonikus szexuális élethez.

Tévhit: A merevedési zavar kezelésére való gyógyszerek nem biztonságosak.

Igazság: A biztonságot illetően a legtöbb adat az elsőként kifejlesztett Viagrával áll a rendelkezésre. Ezzel a gyógyszerrel több ezer férfi bevonásával, több mint százklinikai vizsgálatot végeztek, ami igazolta a gyógyszerhatékonyságát és biztonságosságát. Továbbá, az elmúlt évtizedben, a gyógyszerfogyasztási statisztikai adatok szerint, több tízmillió férfi szedte már ezt a készítményt,és a kezelés biztonságosan visszaadta a kiegyensúlyozott szexuális élet lehetőségét.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.