COVID vírus utóhatásai – a szívünkre különösen figyelnünk kell

COVID vírus utóhatásai – a szívünkre különösen figyelnünk kell

A COVID-19 vírus károsíthatja a szívet, a tüdőt és az agyat is. Cikkünkben most a szívre tett hosszútávú következményeit nézzük meg közelebbről:

A COVID-19 gyógyulása után hónapokkal végzett képalkotó vizsgálatok tartós károsodást mutattak a szívizomban, még azoknál az embereknél is, akik csak enyhe COVID-19 tüneteket tapasztaltak. Ez növelheti a szívelégtelenség vagy más szívbetegségek kockázatát a jövőben.

Egy száz COVID-19 beteg vizsgálatáról júliusban kiadott tanulmány azt mutatta, hogy azok többsége, akik állítólag két hónappal korábban felépültek, továbbra is különféle szívproblémákat tapasztaltak, a strukturális változásoktól kezdve a szívkárosodásra utaló biomarkerek megjelenéséig.

Az a tény, hogy a felépültek 78 százalékánál volt bizonyíték a folyamatos szívbetegségre, azt jelenti, hogy a COVID-19 akkor is károsítja a szívet, ha nem jelennek meg az olyan klasszikus szívtünetek, mint az anginával járó mellkasi fájdalom” – jelentette ki Valentina Puntmann, a frankfurti egyetemi kórház kardiológusa, a tanulmány szerzője a STAT Newsnak.
Megjegyezte, hogy a vizsgálatban résztvevők közül sokan viszonylag fiatalok, akik otthon gyógyultak meg a betegségből, és fogalmuk sem volt arról, hogy bármi baj lenne a szívükkel. Számos hivatásosan vagy intenzíven sportoló fiatalnál jelent komoly veszélyt COVID-19 esetén a szívizomgyulladás. Habár azt tudjuk, hogy az ilyen típusú gyulladást vírusfertőzés okozza, de még mindig nem világos, hogy a SARS-CoV-2 esetében milyen folyamat zajlik pontosan.


A szívizomgyulladásban elhunytak boncolásakor ugyanis kiderült, hogy nem az izomsejtekben volt gyulladás, hanem a szív ereiben, ahol más fertőzések szoktak megjelenni. A kardiológusok szerint, habár a COVID-19 általában enyhe szívizomgyulladást okoz, a károsodásnak ez a szintje is megnövelheti egy jövőbeli szívroham vagy szívelégtelenség kockázatát. Ezért a szívgyógyászok a jövőben minden bizonnyal felveszik a rutinkérdéseik közé azt is, hogy a beteg átesett-e COVID-19 fertőzésen.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.