Influenzaoltás – szív-és érrendszeri betegeknek életmentő lehet

Influenzaoltás – szív-és érrendszeri betegeknek életmentő lehet

A WHO és a világvezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben. Bár ez nem hatásos a koronavírus ellen, viszont úgy tűnik, csökkenti annak súlyosságát, illetve a kevesebb influenzás eset jelentősen mérsékelheti az egészségügyi ellátás terhelését. Mindez a szív- és érrendszeri betegekre halmozottan igaz. Esetükben többszörösére nő az infarktus veszélye, illetve megnő a súlyos szövődmények kockázata is, ha elkapják a fertőzést. 

A jelenlegi járványügyi helyzet különösen felerősítette az oltások jelentőségét. Ugyan a Covid19 elleni vakcinák egyelőre próba üzemmódban indultak, a szezonális légúti influenzás megbetegedésekre minden évben megvannak az oltóanyagok. Ezek használatával legalább az influenzát kivédjük, így nyilván mentesítjük az egészségügyi rendszert, ha nem betegszünk meg. Mindkét betegség nagyon hasonló tünet együttest képes okozni, így a diagnosztikai hálózatot számára ez egy dupla teher. Másrészt úgy tűnik, enyhíti a koronavírus okozta tüneteket is.  Ezért az idei évben az influenza elleni oltás széles körű alkalmazása különösen fontos.

Mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli kontaktus révén terjed. Így azok a mára jól ismert légúti higiénés szabályok (maszkviselés, távolságtartás, kézhigiénia), melyeket a koronavírus-járvány kapcsán bevezettek, mindkét megbetegedés ellen alkalmas járványügyi intézkedések. A Covid miatti szigor nagyságrendekkel kevesebb influenzás megbetegedést eredményez. Ez jó hírnek tűnik, ám amennyiben nem sikerül megfelelő mértékben fenntartani és alkalmazni a járványügyi intézkedéseket, az új koronavírus mellett az influenza is nagyobb teret nyerhet.

És miért fontos ez különösen a szív- és érrendszeri betegek esetében?

A láz megterheli a szívet: a magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, a nátrium-, a kalcium-és a klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmus-zavarokat okozhat. Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, melyek koszorúér-elzáródást válthatnak ki. A közönséges téli megfázásokkal, náthával szemben influenza esetén a vírus közvetlenül is okozhat halált: vérzéses tüdőgyulladást, melynek halálozási aránya nagyon magas. A fertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhetnek még szövődmények, akár életveszélyes bakteriális tüdőgyulladás is.

„Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg, vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, ugyanakkor sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának. dániai kutatás, amit csaknem a teljes ország népességén végeztek 10 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik rendszeresen és időben beoltatják magukat jelentősen, csaknem 20 százalékkal csökkent a halálozás. Egyes tanulmányok szerint akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, amely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető”—magyarázza Prof. Dr. Gellér László kardiológus, egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának elnöke.

Mit tehetünk?

A PHARMINDEX Online tudományos összeállítása szerint az influenzaoltás hatása a Covid-19 betegség lefolyásában a tudomány számára még alapos megismerésre vár. Brazíliában készül egy több mint 90 ezer embert magába foglaló tanulmány, amely egyelőre tudományos bírálaton nem esett át, de az adatok biztatóak. A vizsgált populáción belül a halálozási arány csökkenését figyelték meg olyan Covid-19-betegek körében, akik influenzaoltáson estek át. Ennek hátterét egyelőre nem ismerjük. Semmiképp sem jelenthető ki, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel segíthette a betegség kimenetelét. Ennél biztatóbb, hogy sem Brazíliában, sem más országban nem ismerünk összeférhetetlenségre utaló eseteket, ami meggátolná az influenzaoltás alkalmazását a Covid-19-pandémia idején.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.