Mi az EEG? Az agy működésének legjobb detektora!

Mi az EEG? Az agy működésének legjobb detektora!

Az EEG, vagyis az elektroenkefalográf alkalmazási területe ma, a modern képalkotó vizsgáló eljárások birtokában megváltozott. A korábban megszokott vizsgálati eljárások értelmében beszűkült, viszont az új felhasználási területek a módszer más irányú alkalmazását jelentősen bővítették.

Ma elsősorban a bizonytalan jellegű és lefolyású rosszullétek, tudatzavarok, eszméletvesztések állítanak új kérdéseket, a korábban is már megszokott diagnózisok tisztázása mellett. A betegek által tapasztalt pillanatnyi vagy tartós rosszullétek, a szédülés, megszédülés, kapcsolatzavar, eszméletvesztés tisztázása új, nagy tapasztalatot igénylő klinikai neurofiziológiai ismereteket igényel. 

Dr. Balogh Attila neurológus, pszichiáter és EEG szakorvos több mint ötven év klinikusi tapasztalatait ötvözi a 21. század vizsgálati technikájával. Pályája kezdetén történt az EEG indulása, amelyet a későbbiekben a számítógépes EEG és radiológiai eljárások együttes alkalmazása követett.

Véleménye szerint az EEG a modern radiológia segítségével az agyi funkcióváltozások legpontosabb tisztázását tette lehetővé. Elkülöníthető, hogy egyes rosszullétek nem idegrendszeri, azaz agyi eredetűek, hanem valószínűsíthető, hogy azok hasonló tünetekkel járó szívbetegség következményei.

Balogh főorvos úr kiemelte, hogy a gyakran panaszolt szédülés, memória zavar, máskor feltűnő aluszékonyság, eszméletvesztés vagy a környezettel beálló kapcsolatzavar eredetének felderítése az EEG-vel legtöbbször sikeres. Továbbra is az elsődleges vizsgáló módszer az EEG az epilepszia vonatkozásában is.

Napjainkban a klinikai tünetek, az EEG és a radiológia együttes elemzése segítségével már az is meghatározható, hogy egy adott epilepszia betegség góceltávolító műtéttel gyógyítható e vagy további gyógyszeres kezelést igényel. Utóbbi esetben elsődlegesen az EEG ad eligazítást abban is, hogy melyik a legalkalmasabb rohamgátló antiepileptikum.

A stroke, agydaganat, fejsérülés, gyulladásos megbetegedések gyanúja vagy kialakulása az EEG-vel szintén jól vizsgálható. Megbízhatóan tisztázható egyes alvászavarok jellege, annak esetleges psychés hátterének megerősítése. Felderíthető, hogy a rohamszerűen fellépő panaszokat pánik okozza vagy  szervi eredetű megbetegedés. Napjainkban a járvánnyal kapcsolatos testi és lelki események, illetve az úgynevezett post-Covid tünetek vizsgálatához is megbízható segítséget nyújt az aktuálisan elvégzett EEG vizsgálat.

Neurológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.