Mi van ha nem megy?

A szívproblémák és az impotencia gyakran kéz a kézben járnak. Van, hogy maga a szexuális zavarok jelzik, hogy valami gond van a szívünkkel, illetve a diagnosztizált szívbetegségek kezelése is okozhat problémákat az ágyban. Ez egy ördögi kör, hiszen ha nem kezeljük a betegséget, a szexuális zavar is megmarad, ha meg kezeljük, akkor amiatt aggódunk, a szexuális potenciát (erekciós képességet) javító sildenafil, tadalafil és vardenafil hatóanyagú gyógyszerek nem szedhetőek együtt néhány szív- és érrendszeri betegségben használatos gyógyszerrel. Viszont, ha tájékozódunk, merünk beszélni erről kezelőorvosunkkal, talán nem is annyira lehetetlen a megoldás!

A legfontosabb probléma, hogy a potenciát javító szerek nem szedhetőek együtt nitroglycerin (szopogatós tabletta, spray, tapasz) készítményekkel. Súlyos vérnyomásesést és egyéb komplikációt okozhat a nitroglicerin és a potenciát javító szer (sildenafil, tadalafil és vardenafil) együttes alkalmazása. Célszerű tudni, hogy a szexuális potenciát javító hatás a sildenafil, tadalafil esetében 6-8 óráig, a vardenafil esetében 1-2 napig tart. A fenti időintervallumok után a nitrátok esetleges bevétele már csak mérsékeltebb veszéllyel jár. A potenciát javító gyógyszerek alkalmazására csak akkor van szükség, ha a szexuális aktivitása nem éri el a kívánt hatást (azaz nem képes a szexuális életre csökkent erekciós képesség miatt). Ha Önnek ilyen problémája nincs, akkor potenciát javító gyógyszerekre nincs szüksége. Ha Ön gyakran kénytelen nitroglycerin tablettát bevenni mellkasi fájdalmak miatt és a nitrát átmeneti felfüggesztése a panaszait fokozza, súlyosbítja, akkor nem célszerű a potenciát javító tabletták alkalmazása.

Ha Ön átmeneti időre (például egy napra) különösebb probléma nélkül fel tudja függeszteni a nitroglycerin tabletta szedését, akkor a rövidebb hatású (sildenafil, tadalafil) szerek alkalmazása jöhet elsősorban szóba, mivel ezek a gyógyszerek gyorsabban kiürülnek a szervezetből és másnap (24 óra múlva) már minden probléma nélkül szedhető a nitroglycerin. Célszerű kezelő orvosával tisztáznia, hogy feltétlenül szükséges-e Önnek a nitrát készítmények alkalmazása. Magyarországon a koszorúérbetegek nem kis része (különös azok, akik panaszmentesek, vagy csak minimális panaszaik vannak) feleslegesen szedhetnek nitrátot. Mit tegyek, ha tévedésből vagy egyéb okból a potenciát javító szerek bevételét követően rövid időn (1-2 órán) belül nitrátot vettem be? A két szer együttes alkalmazása nagy vérnyomásesést (szédülést, ájulást) okozhat. Sürgősen forduljon orvoshoz, és amíg a segítség megérkezik feltétlenül feküdjön le.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.