Nőnapon a női szívekért

Nőnapon a női szívekért

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének a napja, ilyenkor pedig középpontba kerülnek azok, akik számunkra a legfontosabbak.

„Teljesen megszokott, hogy a nő nemcsak gondoskodik a családjáról, de ő az, aki figyel az egészségükre is, magára viszont szinte egyáltalán nem. Dacára annak, hogy mi él a köztudatban, a nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben. Bár a szívinfarktust klasszikusan a férfiak betegségeként kezeljük, (részben azért, mert az ösztrogén nyújt egyfajta védelmet az infarktus ellen), idővel azonban rájuk nézve mégis fenyegetőbb a veszély, csak éppen a férfiakhoz képest 10 évvel később emelkedik a kockázat. Fiatalabb korban a dohányzás, ami sajnos a társadalom egészét nézve nemhogy csökkenne nőknél, de még nő is, a menopauza után pedig a hormonvédelem elvesztése növeli a kockázatot” – figyelmeztet Dr. Nagy Klaudia Vivien kardiológus, egyetemi adjunktus, a Városmajori Klinika és a P-med szakorvosa. Hozzátette: a nőknél ráadásul idősebb korban megnövekednek a társbetegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kockázata is.

„Az ösztrogén segíti, hogy az érfal sima és rugalmas maradjon, a vér pedig megfelelő sűrűségű legyen, tehát késlelteti az atheroszklerózist és akut értágító hatása is van. Viszont tény, hogy szintén az ösztrogén hatásnak köszönhetően a nők az érzelmi terhelést gyakran nehezebben viselik, mint a férfiak, ráadásul a hormonvédelem idővel meg is szűnik, a mesterséges pótlás pedig nem nyújt védelmet szív- és érrendszeri szempontból. Ezzel egyidejűleg viszont a kísérőbetegségek tovább növelik a kockázatot. A cukorbetegségben szenvedőknél négyszeres, a magas vérnyomás esetében kétszeres az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, illetve jelentősen nő az újbóli infarktus kockázata, miközben a túlsúly és a mozgásszegény életmód is komoly rizikófaktort jelent. Ennek ellenére sem a társadalom, sem az orvosok nem veszik kellően komolyan, ha a figyelmeztető tünetek jelentkeznek. Jellemzően a nőket kevesebbszer küldik labor-, vagy invazív vizsgálatokra, és ritkábban írnak fel nekik gyógyszereket is, mint a férfiaknak” – mondta a doktornő.

A kardiológus elmondta azt is, hogy a szívinfarktus kockázata jelentősen csökkenthető az egészséges étkezéssel, valamint az úgynevezett kardiovaszkuláris egészséget fejlesztő testmozgással:

„Kezdjenek a nők törődni magukkal! Különösen 40 éves koruk után fontos a rendszeres sport tevékenység, és bár heti 5×30 perc az ajánlott, de ha csak 15 percet bírnak, már azzal is nagyon sokat tehetnek az egészségükért. Az aerob jellegű sportok, így például a futás, úszás, kerékpározás a legjobb, de már az is nagy lépés egészségük megőrzése felé, ha kihagyják a liftet és némileg mellőzik az autót. A megfelelő testsúly elérésének leghatékonyabb módszere a szénhidrát bevitel jelentős csökkentése – aminek első és legfontosabb lépése a kenyér, a pékáruk fogyasztásának minimalizálása, cukros üdítők, édességek elhagyása, ehelyett gyümölcsök (nem banán!) és teljes kiőrlésű termékek mérsékelt fogyasztása” – tanácsolta.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.