Sport COVID-19 után

A mostani járvány sokat hallott jelzője az alattomos és kiszámíthatatlan. Ezt jól mutatja, hogy nemcsak a megbetegedés során, de a lezajlását követő hónapokban is jelentkezhetnek a betegeknél különböző panaszok. Többségünk csak akkor gondol erre, ha már olyan fizikális tünetei vannak, amik megijesztik.

Ezek leginkább a

  • nehézlégzés,
  • jelentős fáradékonyság,
  • mellkasi fájdalom,
  • szapora szívverés, vagy
  • szívritmuszavar.

Éppen ezért ajánlott a post Covid szűrés mindenkinek, aki viszont korábban sportolt, akár amatőr, különösképpen, versenyzői szinten, annak kötelező a rendszeres edzés ismételt elkezdése előtti kivizsgálás.

„Az idei vizes EB kapcsán is láttuk, – melynek az egészségügyi csapatában dolgoztam- , hogy bizony sok sportoló nem tartotta be az alapszabályokat, vagyis átesett a fertőzésen és nagyon gyorsan újrakezdte az edzéseket. Pedig sajnos a fertőzést követő egy hónapban egyáltalán nem javasolt az extrém terhelés”- mondja Dr. Nagy Klaudia Vivien kardiológus, PhD egyetemi adjunktus, a Városmajori Klinika és a PMed szakorvosa. „Sokaknál, – hobbi és élsportolóknál egyaránt- jelentkezett szapora szívverés, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom miután már átestek a megbetegedésen, és meggyógyultak, még akkor is, ha az akár teljesen tünetmentesen zajlott is. Sokkal fáradékonyabbnak érzik magukat, a terhelhetőségük jelentősen csökken, ami azoknál, akik rendszeresen sportolnak különösen szembetűnő lehet, hiszen az átlagosnál jobban terhelik a szervezetüket. Mindenképpen figyelni kell a koronavírus utáni felépülésre aktív sportolóknál, mert a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. Sajnos, ha erre nem figyelünk, lényegesen súlyosabb betegségek alakulnak, jellemzően szívizomgyulladás, komoly szívfunkciózavarok, de akár szívelégtelenség is”- figyelmeztet a kardiológus, aki szerint ugyanez igaz a krónikus szív- és érrendszeri betegekre is, náluk ugyanis nemcsak a fertőzés alatt, de az után is jellemzően megmarad a trombózisra való hajlam, mely okozhat akár ismételt szívizom infarktust is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy aki átesett a Covid19-en, kiváltképp, ha panaszos, vagy sportoló, menjen el egy átfogó és komplex kardiológiai szűrővizsgálatra (fizikális vizsgálat, EKG, szívultrahang, terheléses EKG), hogy megelőzzünk bármilyen súlyosabb következményt” – teszi hozzá Dr. Nagy Klaudia Vivien.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.