Szívproblémák és a hőség

Szívproblémák és a hőség

Az eddigi forróság és nyomott levegő miatti kellemetlen közérzet alakulhat ki. Amikor melegszik az idő, akkor a szervezet fenntartja a saját hőmérsékletét, azonban ez idős korban, illetve krónikus betegség alatt nehezebb. A szívnek többször kell összehúzódnia, egy perc alatt több vért próbál keringtetni. Ilyenkor sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat még akkor is, ha nem végzünk fizikai munkát.

A rekkenő hőség, erős napfény ugyanis nemcsak leégéssel fenyeget, de az egész szervezetünket próbára teszi. Hatására a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét.
Nagyobb lesz az infarktusveszély, emellett ödéma és trombózis is gyakrabban jelentkezhet. A napozás, de még az árnyékban pihenés is ártalmas lehet, különösen akkor, ha a levegő páratartalma is magas.

“Egyfelől a nagy meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat, a – szerencsére nagyon ritkán előforduló – hősokk a legsúlyosabb következménye, amikor a szervezet fehérjéi szinte “megfőnek”, ez pedig infarktusszerű tüneteket okozhat. Ebben az esetben ennek nem elsősorban a szív működéséhez van köze, az egész szervezet háztartását borítja fel és ezzel tragédiát okozhat. Ami azonban talán közvetlenül a szív- és érrendszert érinti, hogy a meleg az ereket kitágítja, így a koszorúérbetegeknek még jó is lehet, viszont ez a szokásosnál is jobban terheli a szívet. A hőség a szívet nagyobb munkára készteti, a vízháztartást is könnyen felboríthatja, a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett ez különösen veszélyes lehet, főleg a rendszeres vízhajtók szedése mellett. Ezért rendkívül fontos a folyadékpótlás, a kiszáradás ugyanis észrevétlenül is megtörténhet. A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb “csatornákon” szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak, a szív oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót”- figyelmeztet dr. Gellér László kardiológus, egyetemi tanár, a PMED szakmai vezetője, a Városmajori Klinika elektrofiziológiai részlegének és Egynapos Kardiológiai Osztályának vezetője.

“Az időjárás csökkenti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomás ingadozást okozhat, a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagolásán, de semmiképpen se döntsünk magunk a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panaszunk!” – mondja a kardiológus, aki külön figyelmeztet a sportolás veszélyeire is.

“A szívbetegeknek is, akárcsak az egészséges embereknek szüksége van a rendszeres mozgásra, épp ezért kánikula idején mindenkinek figyelnie kell, hogy ezt mikor teszi, és talán a legfontosabb, hogy ne vigye túlzásba. Ilyenkor felerősödik az alapszabály: csak annyit, amennyi jól esik! A folyadékhiány pillanatok alatt kialakulhat, de a fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Többek között nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot. A hőség és edzés megnövelik a szervezet elektrolit igényét, amit a folyadékkal együtt folyamatosan pótolni kell. Mindezek mellett is fontos megfogadni: ne ebben az időben teszteljük a határainkat, próbáljunk ki extrém megterhelő sportokat, és akárcsak a napozásra, itt is igaz az az aranyszabály: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk az árnyékban” – teszi még hozzá Gellér László.

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.