Vastag Tamás szívműtéte sokaknak üzenhet

Vastag Tamás szívműtéte sokaknak üzenhet

A zenészt nem csak az alkotásban segítette a karantén időszak, a leállás alatt végre rávette magát arra a szívműtétre, melyet már évekkel ezelőtt el kellett volna végezni. Vastag Tamás már régóta érezte, hogy baj van, a szíve ugyanis a legváratlanabb szituációkban hozta kellemetlen helyzetbe, néhányszor koncerten is. „Ugyanaz a szívbetegségem, mint Majkának: egy velem született ritmuszavar, amit katéteres műtéttel állítottak helyre. Már jó ideje meg kellett volna csináltatni, mert időnként furcsa tüneteket tud okozni. Rossz érzés, amikor a normális tempó mellett beüt egyet a szív, pláne, ha az ember a színpadon áll. időnként előfordult velem, ilyenkor igyekeztem úgy tenni, mintha mi sem történt volna.” Az énekes szerint ezzel a problémával – ha nem műtik meg – valamennyit romlott volna az életminősége, úgyhogy áldja a sorsot, hogy túl van rajta”– mondta az énekes, akinek kezelőorvosa dr. Gellér László a terület legelismertebb szakembere.

A szívbetegségek egyik legfőbb jele a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szív szabálytalan verése. Szívritmuszavarokról beszélünk, amikor a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység nem megfelelően működik, ezáltal a szív túl gyorsan, túl lassan, vagy szabálytalanul kezd el verni. A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél egy néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak – és a kockázatok elkerüléséért sem tesznek semmit.

„Az időbeni felismerés és hozzáférés a valóban hatékony terápiákhoz. A betegség ugyan nem halálos, de amennyiben nem ismerik fel időben vagy nem megfelelően kezelik, a stroke rizikója közel ötszörösére emelkedik!Sok esetben már kritikus helyzetben derül ki, hogy baj van, pedig általában vannak jelei, amivel már időben orvoshoz tudnánk fordulni”—nyilatkozta a professzor. „Az eszközös katéteres kezelések ma a leghatékonyabb terápiák, számuk pedig a betegek számához képest rendkívül kevésnek számít. Magyarországon tavaly 1700 katéteres beavatkozást végeztünk pitvarfibrilláció miatt, és ez az arány szinte minden országban hasonlóan alacsony. Fontos persze, hogy a beteg minél korábban eljusson a diagnózisig, mert a betegség ezen szakaszában jóval sikeresebben lehet a beavatkozást elvégezni. Bár a pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar: ilyenkor a szabályos ütemet biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban, legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Ilyenkor szívünk négy üregéből kettő nem jól működik, ahol így pang a vér! A nem, vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint például a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) –utóbbi a legsúlyosabb, halálhoz vezető vagy az életminőséget leginkább rontó szövődmény.

Mi történik a szervezetben?

Szívritmuszavar miatt vérrög képződhet, ami aztán a szervezet különböző pontjaira eljutva embóliát okozhat. Elzáródás jöhet létre a koszorúerekben, ilyenkor alakul ki infarktus, ha pedig az agyi erekben, akkor kialakul a stroke.De elzárhatja a vese, vagy a végtagok artériáit is. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, például a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek.

Fontos, hogy egyrészt figyeljünk testünk jelzéseire, nem kell megvárni, hogy már csak a szélütés, vagy embólia tudassa, hogy baj van!Másrészt azoknak, akiknél fennáll a kockázat, kell a folyamatos orvosi kontroll is. Figyeljük a pulzusunkat,és ha szabálytalannak érezzük, vagy ha a vérnyomásmérő, az okoseszközök szabálytalan szívritmust jeleznek, akkor menjünk el orvoshoz!

Kardiológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.