Visszeresség – mindent, amit tudnunk kell!

Visszeresség – mindent, amit tudnunk kell!

Visszeresség – mindent, amit tudnunk kell!

A visszeresség ma már népbetegség. A pókháló vénák – seprűvénák a felnőttek akár két harmadát érinthetik. Rizikófaktorok az életkor, női nem, túlsúly, terhességek száma, családi előfordulás. De mivel is van dolgunk és mik a teendők? Dr. Garbaisz Dávid PhD érsebész, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a PMED szakorvosa ad a kezünkbe egy „kisokost”, hogy tisztán lássunk.

A visszérbetegség az alsó végtagi felületesen elhelyezkedő vénák megbetegedése, amely lehet teljesen tünetmentes, okozhat esztétikai problémákat, de súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet. A krónikus vénás elégtelenség a vénás rendszer billentyűelégtelenség miatt kialakult tünetegyüttese. Gyakran csak kellemetlen tünetei vannak, mint az éjszakai lábikragörcs, nehézláb érzés, láb dagadás, vizesedés.Azután mindez egyre erősebben jelentkezik, és a dagadás nem csak estére lesz zavaró, már akár kisebb megterhelés is előhozza. Később az éjszakai végtagi izomgörcsök, a bőr barnás elszíneződése, hámlása alakulhat ki. A tágult vénák egyre erőteljesebben látszanak a bőrön át, kisebb-nagyobb kékes dudorok formájában. Visszeresség esetén különböző vénatágulatok alakulnak ki, melyek fajtái lehetnek a pókháló-hajszáleres visszerek vagy a felületes vénás rendszer nagyobb tágulatai (varicositas).

  • Honnan tudom, hogy vékony, áttetsző-e a bőröm, vagy az visszér?

„A vékony, világos bőrű embereken a bőrben, illetve közvetlenül a bőr alatt lévő vénák áttűnhetnek, ami még nem jelez semmilyen problémát. De: a visszeresség lehet tünetmentes, bár gyakran tünetekkel is jár. A bőrben lévő tágult vénák tünetekkel együtt már valószínűleg visszérbetegséget jelentenek, ez egy egyszerű érsebészeti szűrővizsgálattal könnyen eldönthető.”

  • Milyen kortól jelentkezhet – leggyakrabban mikor jön elő?

„A visszérbetegség akár már fiatal felnőttkorban is jelentkezhet, nem egyszer láttam már akár 18-19 éves betegeket jelentős vénatágulatokkal. Ahogyan a legtöbb betegség, a visszeresség is a kor előrehaladtával gyakoribbá válik.”

  • Igaz, hogy leginkább a nők betegsége?

Mindkét nem jelentősen érintett, de valóban nőkben gyakoribb az előfordulás.

  • Megelőzhető? Tehetünk ellene idejekorán, hogy ne durvuljon el a helyzet?

Természetesen az életmódunkkal, különböző tanácsok betartásával lehetséges a megelőzés, a visszérbetegség romlásának a lassítása lehetséges. Abban az esetben, ha már kialakult visszérbetegség, a karbantartás, és az idejében történő kezelés akár súlyos szövődmények megelőzésében is segíthet. Rendszeres érsebészeti kontroll, ellenőrzés és tanácsadás segíthet ebben.

  • A vastagsága, látványa egyenes arányban függ össze az okozott panaszokkal?

„Habár a visszérbetegség súlyossága befolyásolhatja a megjelenő tüneteket, ez egyénileg változhat. Nem egyszer látni olyat, hogy jelentősen tágult vénákkal a betegnek nincsenek panaszai, illetve enyhe visszeresség jelentős panaszokat okoz. De még ha nincs is semmilyen probléma, akkor is érdemes megmutatni érsebésznek, az idejében történő megelőzési módszerek betartása segíthet abban, hogy a folyamat ne romoljon, illetve megelőzhessük a szövődményeket. Ilyen a vénagyulladással járó trombózis, fekélyképződés és vérzésveszély, a visszérbetegek 3-6 százalékánál alakulhat ki lábszárfekély.”

  • Melyik eljárás mennyire hatékony?

„Különböző eljárások léteznek, melyek alkalmazása számos tényezőtől függ, az eredményesség is változó. A visszérbetegség tud makacs lenni, mivel nagymértékben befolyásolják örökletes tényezők. A jól megválasztott és elvégzett kezelési móddal jelentősen csökkenthetjük a visszatérés lehetőségét, de teljes mértékben ez nem zárható ki. A terápiákat alapvetően két nagy csoportra osztjuk: nem műtéti (konzervatív terápia) és műtéti beavatkozások. Ez utóbbiak között említhetjük a hagyományos visszérműtétet és a kisebb megterheléssel járó úgynevezett éren belül végezhető (endovénás) kezelést. Az injekciós szkleroterápiával egy, a vénába fecskendezett kémiai anyag segítségével zárjuk ki a keringésből a már nem megfelelően funkcionáló vénákat. Utóbbi beavatkozással a többnyire esztétikai problémát okozó pókháló vénák és kisebb vénatágulatok eredményesen kezelhetőek.”

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.