Vizsgálatok koronavírus után

Vizsgálatok koronavírus után

Túl vagyunk az akut betegségen, súlyos tünetekkel, vagy szinte észrevétlenül vészeltük át a járványt, mégis akár hosszú hetekig maradhatnak panaszok, okozhat károsodásokat a szervezetünkben, a szív, a tüdő és az idegrendszer, ahol hosszú távú lenyomatot hagy a fertőzés. Ezeknek a végére kell járnunk.

Ugyan egyelőre még nagyon sok a kérdőjel a berobbant világjárvánnyal kapcsolatban, az már biztosan látható, hogy sokaknál nincs teljes gyógyulás. A P-Med szakorvosai, Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának tudományos bizottságának elnöke és dr. Sáró Enikő, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Haematogiai és Infektológiai Intézet Neurológiai Osztálya, a Sclerosis Multiplex Centrum vezetője segít abban, hogy mikor mik a teendőink.

Milyen panaszok esetén milyen vizsgálatokra van szükség?  

Szív:

Akik bármilyen, a COVID-19 fertőzéshez köthető tünetet észleltek magukon, mellkasi fájdalom, krónikus fáradtság az első tünetek megjelenése után is még 2-4 héttel, érdemes kardiológiai kivizsgáláson részt venni. Különösen igaz ez nem csak az idősek és krónikus betegek esetében, de a 40 év felettiek és a rendszeresen sportolók (főképp állóképességi sportolók) esetében is.

  • Nyugalmi EKG
  • Laborvizsgálat (troponinszint)
  • Szívultrahang
  • Holter EKG
  • Terheléses EKG (ha az előző vizsgálatok indokolják)

Agy:

A Covidnak az ízérzészavar, a szaglásvesztés és a fejfájás alapvetően tünetei. Ezek miatt akkor kell kivizsgálás, ha krónikusan megmarad. Az első kettő feltehetően a perifériás idegeken keresztül terjed és valóban a bulbus olfactorius érintettségét gondoljuk (nem véletlen magasan az orrból történik a PCR-re mintavétel) a hátterében.
A fejfájás lehet az általános tünetek részjelensége, lázat például szinte minden esetben kíséri, illetve lehet kifejezetten az agyhártyákat, az agyvelőt érintő gyulladás jele. Ugyan a Covid19-ről még nagyon sok esetben a sötétben tapogatózunk, de azt már tudjuk, hogy sok esetben komoly nyomokat hagy.
Akár az agyi erek gyulladásán keresztül még stroke-hoz is vezethet. A szervezetben zajló gyulladásos változásokat megérzi az idegrendszerünk is, és egyes agyi központjaink – elsősorban a hipotalamusz – reakciója révén alakul ki a jól ismert betegségérzet, mely levertséggel, étvágytalansággal, lázzal és más megszokott tünetekkel jár. Ezért, ha az általános tünetek elmúltak és krónikusan fennmarad fejfájás ezt érdemes kivizsgálni.
A harmadik eset, amikor a covid az agyi érfal gyulladását és következményes trombózisát okozza, ez akár agyi érelzáródást, stroke-ot is okozhat. Itt attól függően, hogy melyik ér érintett, annak az ellátási területe okoz hirtelen kialakuló tüneteket, ami lehet bénulás, beszédzavar, érzészavar, látászavar, egyensúlyzavar. Ez akkutan kórházban kezelendő.
A légzési elégtelenség lehet a kiterjedt tüdőgyulladás, pulmonális embólia és lehetségesen az agyi légzőközpont érintettsége miatt is, ezt azonban megint csak akkutan kórházban kell vizsgálni, ill. kezelni, általában ezek a betegek intenzív osztályra kerülnek. Differenciál diagnózisban a képalkotó (agyi MR főképp) segíthet, de ez is akkutan ellátandó kórkép.

Ha a fertőzés után is megmarad az íz-, szaglás-, vagy fellép látásvesztés, bénulás, vagy bármilyen zavar, mindenképp indokolt utánajárni.

  • Neurológiai szakvizsgálat
  • EEG-vizsgálat
  • Képalkotó vizsgálat

Kardiológus és neurológus szakorvosainkhoz az alábbi oldalon tudsz időpontot foglalni!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon!

Időpontfoglalás

Foglaljon egyszerűen időpontot a Parliament Medical Center kiváló orvosaihoz.